A kesudiósült nagyon jó
alternatívája a húsnak és mindenevők is szívesen fogyasztják. A belevaló
zöldségek és fűszerek szabadon, az idénynek megfelelően variálhatók benne és
így az ízhatás is mindig megújul és változik. Ez is egy olyan étel, ami ünnep
alkalmával és hétköznapokon is megállja a helyét az asztalon.
Hozzávalók:
45 dkg sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma apróra
vágva megpirítva
20 dkg őrölt kesudió
12 dkg tk. tönköly zsemlemorzsa
pálmazsír/olaj/növényi
margarin a forma kikenéséhez
1 ek. sörélesztőpehely
2 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
2 tk Cajun fűszerkeverék (más
fűszerrel is helyettesíthető)
1 tk chilis fűszersó (más
fűszerrel is helyettesíthető)
2 tk majoranna
himalaya só
őrölt feketebors
kb. 3,5 dl víz + 0,5 dl a répa
levéből
A sárgarépát megtisztítjuk és
karikára vágva, sós vízben puhára főzzük.
Majd a főzőlevéből fél dl-t
visszatartva egy tálba tesszük és összetörjük.
Hozzákeverjük az őrölt kesudiót,
a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, az élesztőpelyhet, a citromlét, a
fűszereket, a répa főzőlevéből 0,5 dl-t és a pirított vöröshagymát. Annyi vizet
adunk hozzá, hogy egy krémes masszát kapjunk.
Kizsírozunk egy őzgerinc, vagy
kenyérsütő formát.
Beleterítjük a masszát és 180
C-ra előmelegített sütőben 75 percig sütjük. Az első órában alufóliával
letakarjuk, amit a sütés vége előtt 15 perccel leveszünk, hogy szépen
megpiruljon. Miután kivettük a sütőből 10 percig még a formába hagyjuk, mielőtt
kiborítanánk.
Az eredeti recept a Napfényes
receptek 2 füzetből származik, először a Kifőztük magazinba főztem meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése