2013. február 11., hétfő

Sárgarépás kesudiósült (vegán)





A kesudiósült nagyon jó alternatívája a húsnak és mindenevők is szívesen fogyasztják. A belevaló zöldségek és fűszerek szabadon, az idénynek megfelelően variálhatók benne és így az ízhatás is mindig megújul és változik. Ez is egy olyan étel, ami ünnep alkalmával és hétköznapokon is megállja a helyét az asztalon.

Hozzávalók:

45 dkg sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva megpirítva
20 dkg őrölt kesudió
12 dkg tk. tönköly zsemlemorzsa
pálmazsír/olaj/növényi margarin  a forma kikenéséhez
1 ek. sörélesztőpehely
2 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
2 tk Cajun fűszerkeverék (más fűszerrel is helyettesíthető)
1 tk chilis fűszersó (más fűszerrel is helyettesíthető)
2 tk majoranna
himalaya só
őrölt feketebors
kb. 3,5 dl víz + 0,5 dl a répa levéből

A sárgarépát megtisztítjuk és karikára vágva, sós vízben puhára főzzük.
Majd a főzőlevéből fél dl-t visszatartva egy tálba tesszük és összetörjük.
Hozzákeverjük az őrölt kesudiót, a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, az élesztőpelyhet, a citromlét, a fűszereket, a répa főzőlevéből 0,5 dl-t és a pirított vöröshagymát. Annyi vizet adunk hozzá, hogy egy krémes masszát kapjunk.
Kizsírozunk egy őzgerinc, vagy kenyérsütő formát.
Beleterítjük a masszát és 180 C-ra előmelegített sütőben 75 percig sütjük. Az első órában alufóliával letakarjuk, amit a sütés vége előtt 15 perccel leveszünk, hogy szépen megpiruljon. Miután kivettük a sütőből 10 percig még a formába hagyjuk, mielőtt kiborítanánk.

Az eredeti recept a Napfényes receptek 2 füzetből származik, először a Kifőztük magazinba főztem meg.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése